Δεν Αναμένει Καμία Αλλαγή στις Διεθνείς Τιμές του Αργού Μετά τη Συνάντηση της Ντόχα η Ρωσία

energia.gr
Απέκλεισε κάθε πιθανότητα να έχει θετική έκβαση η συνάντηση στη Ντόχα ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC για την αύξηση των τιμών του αργού, o Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Θέλω να πω ότι δεν αναμένουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμή, παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή με τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη», τόνισε μιλώντας στο CNBC και προσέθεσε:
«Η Ρωσία προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε να λειτουργήσει με την τρέχουσα τιμή του εμπορεύματος ή περίπου στα 40 δολάρια το βαρέλι. Η Ρωσία έχει βασίσει τις οικονομικές της προβλέψεις περίπου σε αυτή την τιμή» και κατέληξε:
«Τα οικονομικά μας σχέδια είναι σε συσχέτιση με την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου –περίπου στα 40 δολάρια το βαρέλι. Πρέπει να δουλέψουμε σε συνθήκες όπου οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται περίπου στα 40 δολάρια το βαρέλι».
Τα κράτη που θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Κυριακής, 17 Απριλίου, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, εκπροσωπούν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα έχουν ήδη υπογράψει μια προκαταρκτική σχετική συμφωνία, η οποία θέλουν να επεκταθεί και να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες.
Πέραν των τεσσάρων χωρών που έχουν υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία στη συνάντηση θα στείλουν εκπροσώπους οι: Αλγερία, Ανγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία, Εκουαδόρ, Ινδονησία, Ιράκ, Κουβέτι, Μεξικό, Νιγηρία, Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ωστόσο, μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νορβηγία δεν πρόκειται να εμφανιστούν στη Ντόχα.
Από τα 13 κράτη-μέλη του OPEC μόνο η Λιβύη δεν θα πάει στην συνάντηση. Από την πλευρά του, το Ιράν θα στείλει εκπρόσωπο στην συνάντηση, αλλά δεν θα παραστεί ο Υπουργός Πετρελαίου. Η Τεχεράνη απέρριψε τις εκκλήσεις για πάγωμα της παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι θέλει να επιστρέψει στα επίπεδα προ της επιβολής κυρώσεων. Από την άλλη, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα συμφωνήσει σε πάγωμα της παραγωγής στην Ντόχα, πριν συμφωνήσει και το Ιράν.

 www.energia.gr/article.asp