Γερμανοί τζιχαντιστές στο ίντερνετ

Γερμανοί τζιχαντιστές στο ίντερνετ

Klaus Jansen / Μαρία Ρηγούτσου

6 Νοεμβρίου 2012

Τζιχαντιστές υπάρχουν και στη Γερμανία και χρησιμοποιούν το ίντερνετ για να περάσουν τα μηνύματά τους. Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να ριζοσπαστικοποιηθούν.

Στις 2 Μαρτίου του 2011 ο Αρίντ Ούκα, μόλις 21 ετών, πυροβόλησε δυο Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ένω τραυμάτισε και άλλους. Το κίνητρό του ήταν το μίσος του εναντίον στρατιωτών που πήραν μέρος σε αποστολές στο Αφγανιστάν. Προηγουμένως είχε δει στο youtube ένα βίντεο που έδειχνε το βιασμό μουσουλμάνων γυναικών από Αμερικανούς στρατιώτες. Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο Αρίντ Ούκα έπαιρνε συχνά μέρος σε συζητήσεις στο ίντερνετ σε ισλαμικά fora και παρακολουθούσε συχνά βίντεο με ακραίους πνευματικούς ηγέτες.

Για τον Αλεξάντερ Αϊσφόγκελ, αντιπρόεδρο της γερμανικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, ο Άριντ Ούκα αποπελεί μια κλασική περίπτωση ριζοσπαστικοποίησης μέσω του διαδικτύου. Το φαινόμενο αυτό είναι σχετικά πρόσφατη στη Γερμανία. Το ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο, εξέτασε την προπαγάνδα της τζιχάντ τα προηγούμενα 15 χρόνια. Πριν από την αλλαγή του αιώνα το ίντερνετ δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Η Αλ Κάιντα έστελνε ακόμα ανακοινώσεις με φαξ ή βιντεοκασέτες στο Αλ Τζαζίρα. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου η επιρροή ισλαμιστικών ιστοσελίδων αυξήθηκε.

Στη Γερμανία η προπαγάνδα υπέρ της τζιχάντ, που στα αραβικά σημαίνει αγώνας, ξεκίνησε στο ίντερνετ το 2005. Ο Γκίντο Στάινμπεργκ μιλώντας στην Deutsche Welle λέει σχετικά: «Η γερμανική σκηνή επηρεάστηκε πολύ από τουρκικής καταγωγής και κουρδικής καταγωγής νεοσύλλεκτους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εντάχθηκαν σε οργανώσεις από το Ουζμπεκιστάν.».

Μια τρέλα ο ένοπλος αγώνας

Ο Γερμανός ειδικός επισημαίνει πως η εξέλιξη που ακολουθήθηκε στη Γερμανία ήταν διαφορετική σε σχέση με άλλες χώρες και αυτό διότι λόγω γλώσσας πολλοί δεν μπορούσαν να έχουν απευθείας πρόσβαση σε αραβικές ή τουρκικές σελίδες. Η τουρκική όμως και η γλώσσα του Ουζμπεκιστάν έχουν κοινή καταγωγή. Δυο ουζμπεκικές ισλαμικές οργανώσεις κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς νέους τουρκικής καταγωγής και να τους εκπαιδεύσουν.

Τα νέα μέσα έχουν συμβάλει πολύ στην ριζοσπαστικοποίηση των ενδιαφερομένων. Δεν απαιτούνται πλέον τα κλασικά κέντρα εκπαίδευσης. Μέσω των βίντεο στο ίντερνετ η επιρροή είναι μεγάλη. Η περίπτωση του Αρίντ Ούκα το αποδεικνύει σύμφωνα με τον Γκίντο Στάινμπεργκ: «Ο τρόπος προσέγγισης νέων μελών έχει εκμοντερνιστεί πολύ. Τα βίντεο έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η ταχύτητα με την οποία επιτυχγάνεται αυτού του είδους η ριζοσπαστικοποίηση έχει κερδίσει σε σημασία».

Για το Γερμανό ειδικό δεν υπάρχει άμεσα πάντως κάποιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επισημαίνει πάντως πως οι τζιχαντιστές δεν είναι παρά μερικές εκατοντάδες στη Γερμανία. Μια λύση ίσως θα ήταν να προβάλλουν γνωστούς μετανοημένους τζιχαντιστές για να τους πείσουν πως ο δρόμος έναν τέτοιο ένοπλο αγώνα δεν είναι παρά μια τρέλα.

Πηγή: http://www.dw.de/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CF%84...