Ακήρυκτος Πόλεμος στην Ευρώπη

 Ακήρυκτος Πόλεμος


energia.gr
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπέστησαν την πλέον πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία τους. Οι ισλαμιστές της Αλ-Κάιντα είχαν κηρύξει τον πόλεμο στις ΗΠΑ, με τραγικό απολογισμό 2.996 νεκρούς και περισσότερους από 6.000 τραυματίες.

Η Ευρώπη δεν γνώρισε μια επίθεση του βεληνεκούς των Διδύμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Έγινε μάρτυρας δυο μεγάλων τρομοκρατικών κτυπημάτων στην Μαδρίτη (2004) και στο Λονδίνο (2005), τις οποίες ακολούθησε μια φαινομενική νηνεμία περίπου δέκα ετών.
Στις 7 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επίθεσις με 12 νεκρούς στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού « Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Ακολούθησε στις 14 Φεβρουαρίου 2015 η δολοφονία δύο ανθρώπων στην Κοπεγχάγη. Στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, στην γαλλική πρωτεύουσα, 130 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ένοπλους τζιχαντιστές.
Το πρωί της 22ας Μαρτίου 2016, 32 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε τρείς παράλληλες επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες. Ο συμβολισμός μάλιστα ήταν εμφανής, καθώς πραγματοποιήθηκαν στην πόλη – έδρα της Κομμισσιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ημέρα που οι Καθολικοί χριστιανοί εόρταζαν την Μεγάλη Τρίτη. Στις 14 Ιουλίου, ημέρα εθνικής επετείου στην Γαλλία, ένα φορτηγό παρέσυρε στον θάνατο 86 ανθρώπους στην Νίκαια. Την περασμένη Δευτέρα (19/12), δώδεκα πολίτες που ευρίσκοντο σε χριστουγεννιάτικο «χωριό» στο Βερολίνο ήταν τα θύματα άλλης μιας αποτρόπαιας επιθέσεως, για την οποία το ISIS ανέλαβε την ευθύνη. Στο ενδιάμεσο, έχουν σημειωθεί μεμονωμένες δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρια, ενώ έχουν ανατραπεί πολλές άλλες.
Η ισλαμιστική τρομοκρατία των τζιχαντιστών του ISIS δημιουργεί νέα δεδομένα για την ζωή και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η ήπειρος στην οποία ζούμε βιώνει έναν ακήρυκτο πόλεμο, από έναν αντίπαλο που διαθέτει ένα πανίσχυρο όπλο: Οι εκτελεστές του είναι έτοιμοι να χάσουν την ζωή τους προκειμένου να σκοτώσουν όσο το δυνατό περισσότερους «εχθρούς» μπορούν. Πολλοί δε εξ αυτών έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που καθιστά την πρόληψη των εγκλημάτων τους πιο δύσκολη.
Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη. Η ανοικτή και φιλελεύθερη δημοκρατία των ευρωπαϊκών κρατών δοκιμάζεται πλέον ανοικτά από μια οργάνωση που εχθρεύεται αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά και κτυπά στα τυφλά.

www.energia.gr/article.asp