Αεροπλάνα και στρατός από την Μόσχα

Διαδήλωση υπέρ του Ασαντ με πλακάτ και του Πούτιν- 2012

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Την ώρα που η Ευρώπη τσακώνεται για το ποιος θα δεχθεί ή δεν θα δεχθεί πρόσφυγες από την Συρία, το Κρεμλίνο ανοίγει τα φτερά του σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο σχεδόν επί μια πενταετία.

Ετσι η Συρία επιβεβαίωσε χθες για πρώτη φορά ότι παρέλαβε τουλάχιστον πέντε μαχητικά και αναγνωριστικά αεροσκάφη, που σταθμεύουν σε αεροπορική βάση νότια της Λατάκια, αλλά και «εξελιγμένο στρατιωτικό υλικό» από την Ρωσία. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ωστόσο, η Μόσχα διαθέτει ήδη 28 μαχητικά στη Συρία, πετάει μη επανδρωμένα πάνω από τη χώρα και στέλνει και 2.000 άνδρες.
«Θα μπορούμε τώρα να εντοπίζουμε καλύτερα τους στόχους μας» είπε ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος Ασαντ στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστηρίζοντας βέβαια ότι ο «στόχος» είναι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Οπως αναφέρει κι ο Guardian, αξιωματικός του στρατού είπε ότι οι μονάδες του πεζικού διαθέτει τώρα πιο ακριβείς δορυφορικές φωτογραφίες για τις θέσεις του ΙΚ και ότι, προφανώς χάρη στη ρωσική βοήθεια- οι βομβαρδισμοί είναι πιο συχνοί και πιο ακριβείς.
Δεν είναι όμως ακόμα σαφές πόσο ενεργά θέλει να εμπλακεί η Μόσχα στη σύγκρουση.
Δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης IHS Janes Intelligence Review φαίνεται να δείχνουν την κατασκευή δυο νέων ρωσικών εγκαταστάσεων βόρεια της Λατάκια, πράγμα που, σύμφωνα με την ανάλυση, δείχνει «ότι συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία».
Την Δευτέρα, η εφημερίδα Kommersant στη Μόσχα επικαλούμενη στρατιώτη από την ναυτική βάση της Ταρτούς στην Συρία, ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρώσων «ειδικών» που βρίσκονται εκεί έχουν αυξηθεί σε 1.700.
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου αυτού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, η παράδοση νέου οπλισμού στο καθεστώς σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνει ο Guardian. Τα νέα αεροσκάφη έχουν ήδη συμμετάσχει σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα και το Ντείρ Εζόρ στα βόρειο-ανατολικά της Συρίας.
Το αντικαθεστωτικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι τουλάχιστον 38 εξτρεμιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Δευτέρα, τονίζοντας ότι οι επιδρομές έχουν αυξηθεί και τα πλήγματα είναι μεγαλύτερης ακρίβειας από τότε που η Δαμασκός παρέλαβε όπλα και αεροπλάνα από την Μόσχα.
Παρόλα αυτά όμως, οι άμαχοι συνεχίζουν να χάνουν την ζωή τους κατά δεκάδες κάθε ημέρα. 'Αλλοι 32 σκοτώθηκαν την Δευτέρα όταν τα κυβερνητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι.
Οι κινήσεις της Ρωσίας φαίνεται να έχουν προκαλέσει σύγχυση στη Δύση και τις αραβικές χώρες, που ήλπιζαν για μεγαλύτερη εμπλοκή του Κρεμλίνου στις διπλωματικές προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. 'Οπως είπε ο Βρετανός υπουργός 'Αμυνας Μάικλ Φάλον, η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας περιπλέκει περαιτέρω μια ήδη περίπλοκη κατάσταση. Οσο για τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους χαρακτήρισαν την τακτική της Ρωσίας «κλιμάκωση», επαναλαμβάνοντας ότι η Συρία δεν θα έχει μέλλον με τον Ασαντ στην εξουσία, ζητώντας πολιτική λύση στην κρίση «χωρίς ξένη παρέμβαση»- μια σαφή επίθεση κατά της Ρωσίας, αλλά και του Ιράν.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία και να ενισχύσει τον Ασαντ, αλλά και να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, εις βάρος των ΗΠΑ. Η κατάσταση ίσως ξεκαθαρίσει με την ομιλία του Πούτιν στην Ολομέλεια του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα.

 
Link: http://www.efsyn.gr/arthro/aeroplana-kai-stratos-apo-tin-mosha