ΑΟΖ και Υδρογονάνθρακες στο Επίκεντρο της Επίσκεψης του Αιγύπτιου ΥπΕξ στην Κύπρο

ΑΟΖ και Υδρογονάνθρακες στο Επίκεντρο της Επίσκεψης του Αιγύπτιου ΥπΕξ στην Κύπρο

ΚΥΠΕ
Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, οι έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Mohamed Kamel Amr, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις άριστες σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίες χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής διπλωματίας για την αλληλεγγύη που παρείχε η χώρα του σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή και επικύρωση της Συμφωνίας για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου, υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και σημείωσε τις προσπάθειες που καταβάλλει, εδώ και 38 χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία για εξεύρεση λύσης, κάνοντας μνεία στο έγκλημα πολέμου, που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συνιστά ο εποικισμός των κατεχομένων . Εξέφρασε δε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθαν οι απευθείας συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Amr για τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες προς εντοπισμό και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Καυτηρίασε ακόμη τη μη αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρνηση της χώρας αυτής για κάθε συνεργασία στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, οι οποίες θεμελιώθηκαν από την εποχή Μακαρίου Γ’ και Νάσερ. Αναφέρθηκε επίσης στα νέα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα του, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος και τις προωθούμενες αλλαγές στο πολιτειακό σύστημα. Ο κ. Amr έκανε, εξάλλου, αναφορά στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τον Αιγυπτιακό λαό και στις προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία, μετά τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα ότι η φίλη χώρα θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα ηγεσία της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ενώπιον της.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63377