Έξι χώρες της ανατολικής Αφρικής ζητούν την βοήθεια του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας


DEBKAfile Exclusive Report
Απόδοση Κειμένου - Επιμέλεια : Καζαντζής Γιώργος , Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Η εισδοχή του Ισραήλ στην μάχη της ανατολικής Αφρικής κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του Κενυάτη Προέδρου Uhuru Kenyatta με τον Πρωθυπουργό Binyamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Αποκλειστικές πηγές του DEBKAfile αποκαλύπτουν :

Οι χώρες τους ήδη έχουν στενούς δεσμούς σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο πληροφόρησης . Ο Kenyatta πρότεινε την επέκταση αυτής της συνεργασίας σε μια νέα ευρύτερη συμμαχία ,συγκροτούμενη από το Ισραήλ και έξι κράτη της ανατολικής Αφρικής , για την έναρξη μιας συνδυασμένης εκστρατείας για την απαλλαγή των χωρών αυτών από το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος, την Al Qaeda και τα παρακλάδια της όπως η Al-Shabaab στην Σομαλία.
O Kenyatta υποστήριξε ότι η αποστολή στην Ιερουσαλήμ του ανατέθηκε από την Αιθιοπία , την Τανζανία , την Ουγκάντα , την Ρουάντα και το Νότιο Σουδάν . Οι έξι κυβερνήσεις εμπιστεύτηκαν την ισραηλινή βοήθεια να δράσει ως μοχλός για την αναβάθμιση της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD)- η οποία συνήθως ασχολείται με την ξηρασία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων - σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία .
Ως ένα συνεργαζόμενο μέλος της ΙGAD το Ισραήλ θα αναλάμβανε να αναδιοργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις , τις ικανότητες στην ανάλυση πληροφοριών και τις αντιρομοκρατικές υπηρεσίες των χωρών μελών ,να τις εφοδιάσει με τα απαιτούμενα οπλικά συστήματα και με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας.

O Kenyatta τόνισε ότι τα έξι μέλη της IGAD στράφηκαν στο Ισραήλ επειδή φοβήθηκαν από τα δεινά της Νιγηρίας. Η αποτυχία της να αντιμετωπίσει την ισχυρή ισλαμιστική Boko Haram οδήγησε την οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο Νιγηρίας σε ελεύθερη πτώση και υποτίμησε το νόμισμα της , το Νάιρα , κατά το ήμισυ.
Οι στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές πηγές του DEBKAweekly προσθέτουν ότι μετά από πολλά χρόνια στενής στρατιωτικής συνεργασίας, ο στρατός της Κένυας δέχεται εκπαίδευση από Ισραηλινούς σχετικά με τακτικές αντιμετώπισης της Al-Shabaab στην Σομαλία αλλά και ισραηλινά όπλα ειδικά σχεδιασμένα για αντιτρομοκρατικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ισραηλινοί και Κενυάτες αξιωματικοί ανταλλάζουν ιδέες για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων του στρατού της Κένυας στην Σομαλία .

Το Σάββατο 19 Μαρτίου ο στρατός της Κένυας σκότωσε 21 τρομοκράτες της Shabaab αφού προηγήθηκε επίθεση της Shabaab με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Νότια Σομαλία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο Κενυατών στρατιωτών .Ο στρατός της Κένυας είναι μέρος της Αφρικανικής Ένωσης στην Σομαλία (AMISOM).
Τον προηγούμενο χρόνο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ , εγκατέστησαν ένα ειδικό κέντρο διοίκησης στο λιμάνι της Κένυας , Μομπάσα, για να διευθύνουν τις επιχειρήσεις κατά των πυρήνων της Al Qaeda στην ανατολική και νότια Κένυα . Όταν συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ ο Kenyatta ευχαρίστησε τον Netanyahu για την βοήθεια του Ισραήλ στην διάλυση του μεγαλύτερου μέρους αυτών πυρήνων.
Η Αιθιοπία είναι ακόμα μια χώρα της ανατολικής Αφρικής με στενές στρατιωτικές και αμυντικές σχέσεις με το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Kenyatta εξήγησε ότι το Ισραήλ ήταν συνεργάτης που προτιμήθηκε και από τις έξι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας , αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδείχθηκαν αδιάφορες απέναντι στα θέματα της ανατολικής Αφρικής και περιόρισαν την συμβολή τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε ευρέως κατανεμημένες αεροπορικές επιθέσεις .

Αν και μια αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 7 Μαρτίου εξόντωσε 150 ισλαμιστές τρομοκράτες στην Σομαλία, ο πρόεδρος της Κένυας δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα σπάνια ξεπροβάλλουν από την ναυτική εκστρατευτική τους βάση στο Camp Lemonnier στο Τζιμπουντί , για να αντιμετωπίσουν την Al-Shabaab.
Κινέζικες προσπάθειες να εισέλθουν στο αντιτρομοκρατικό κενό που άφησε η διοίκηση του Obama απορρίφθηκαν επίσης από τους ανατολικοαφρικανούς .Είναι επιφυλακτικοί στο να αποδεχθούν την στρατιωτική και οικονομική γενναιοδωρία του Πεκίνου , επειδή συνεπάγεται το βαρύ τίμημα της επέκτασης της κινεζικής οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος στις χώρες τους.

Σε αντάλλαγμα για την βοήθεια της στρατιωτικής πληροφόρησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας , οι έξι ανατολικές αφρικανικές κυβερνήσεις προσφέρουν στις ισραηλινές εταιρείες προνομιακή μεταχείριση για τις αναπτυσσόμενες αγορές τους.
Ο Netayahu αναμένεται από πηγές μας να επισκεφτεί τις πρωτεύουσες των χωρών μελών της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) τις επόμενες εβδομάδες για να ενισχύσει τους δεσμούς και να οριστικοποιήσει συμφωνίες.

http://debka.com/article/25310/Six-East-African-Countries-Bid-for-Israel%E2%80%99s-Help-in-War-on-Islamist-Terror