Χέιγκελ: Αμετάβλητη η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

ΑΜΠΕ, Reuters

Παρά τα διπλωματικά ανοίγματα προς το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών τους δυνάμεων στη Μέση Ανατολή για να εδραιωθεί η ασφάλεια στην ασταθή περιοχή, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

Εν όψει του φόρουμ για την ασφάλεια στη Μανάμα του Μπαχρέιν, ο Χέιγκελ δήλωσε συγκεκριμένα ότι το Πεντάγωνο δεν έχει κανένα σχέδιο για την αναπροσαρμογή της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της ενδιάμεσης συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους επιφυλακτικούς ηγέτες του Περσικού Κόλπου σχετικά με τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι ακόμη και αν η διπλωματία κινείται προς τα εμπρός, οι εγγυήσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια ποικιλία αεροσκαφών, πλοίων, αρμάτων μάχης, πυροβολικού και περίπου 35.000 στρατιωτών.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου πρότεινε επίσης νέα μέτρα για τη βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της πυραυλικής άμυνας και την αγορά από τα έξι έθνη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, αμερικανικών αμυντικών συστημάτων ως μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των περιφερειακών εταιρικών σχέσεων.

Η συμμετοχή του Χάγκελ στο φόρουμ για την ασφάλεια το Σάββατο έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και των εταίρων της στον Περσικό Κόλπο. Οι ηγέτες της περιοχής ανησυχούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «απεγκλωβιστούν» από τη Μέση Ανατολή, καθώς ισορροπούν στρατηγικά στην Ασία.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/739766