Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία με το Ισραήλ

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο μήνα, τελειώνοντας, έτσι, το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, εδώ και έξι χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Από το σύνολο των 228 ψήφων, 209 ήταν ‘ναι’, 16 ήταν κατά και 3 άκυρα ή λευκά. Το ψήφισμα εγκρίθηκε και υιοθετείται, σύμφωνα με την πρόεδρο του τμήματος του τουρκικού κοινοβουλίου Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκάπαλα.

Η διακοπή των σχέσεων των δύο χωρών έγινε εξαιτίας της επέμβασης ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο, το 2010, ανοικτά των ακτών της Γάζας, σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές.

Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η οποία εγκρίθηκε και από την ισραηλινή κυβέρνηση, ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συμφωνία προβλέπεται η καταβολή από το Ισραήλ στην Τουρκία για την αποζημίωση των θυμάτων, 20 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε χρονικό διάστημα 25 ημερών.

Με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για νέα συμφωνία για το ισραηλινό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο Μπουρχάν Κουζού, πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Δήλωσε σχετικά:

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα κατά την εκτέλεση της συμφωνίας με το Ισραήλ γιατί έχει την ανάγκη της Τουρκίας. Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια να σταθεί εναντίον της Τουρκίας, καθ’ ην στιγμή περιβάλλεται από αραβικές και ισλαμικές χώρες και δεύτερον υπάρχουν οι φυσικοί πόροι από τη Μεσόγειο Θάλασσα, για τους οποίους το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία και θέλουμε να είμαστε μέρος των συναλλαγών. Διότι, η συντομότερη και ασφαλέστερη διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπης είναι μέσω της Τουρκίας», σύμφωνα με τη βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία (BHP).
--
The Hellenic Information Team
Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

http://www.echedoros-a.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/08/blog-post_388.html