Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, λόγω των εκβιαστικών απαιτήσεων της Άγκυρας;

FILE PICTURE. European Commission President Jean-Claude Juncker, Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, European Council President Donald Tusk and President of European Parliamen Martin Schulz pose for photos ahead of an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium. EPA/EMMANUEL DUNAND / POOL

Σε μια κλωστή φαίνεται να κρέμεται η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, καθώς η μεν Τουρκία αξιώνει την άμεση (τον Ιούνιο) κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ η ΕΕ ζητά με τη σειρά της από την Τουρκία εγγυήσεις ασφάλειας.

«Όνειρο θερινής νυκτός» αποτελούσε η πεποίθηση μερικών ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να επιλύσει το προσφυγικό, παρατηρεί η «De Morgen» στο κύριο άρθρο της και εκφράζει την άποψη ότι τα μειονεκτήματα της συμφωνίας έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον αντιληπτά, πέραν της ηθικής απαξίας που ενέχει για την ΕΕ η απάνθρωπη μεταχείριση που επεφύλασσε στους πρόσφυγες μέσω της συμφωνίας. Από την πλευρά της η «De Standaard» εμφανίζεται στο κύριο άρθρο της κι εκείνη προβληματισμένη με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό που όπως σημειώνει παρουσιάζει «σημάδια αποσύνθεσης». Η εφημερίδα μιλάει για «μεγάλο τίμημα» που καλείται να καταβάλει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, παρατηρεί ότι η λογική του «μη χείρον βέλτιστον» παρουσιάζει ρωγμές και διερωτάται ποιες είναι εν τέλει οι «κόκκινες» γραμμές που θέτει η Ευρώπη και μέχρι πόσο θα είναι διατεθειμένη να υπομένει αγόγγυστα τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Μ. Σπινθουράκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Πηγή: Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, λόγω των εκβιαστικών απαιτήσεων της Άγκυρας; http://wp.me/p3kVLZ-w4T

mignatiou.com/2016/04/ston-aera-i-simfonia-ee-tourkias-logo-ton-ekviastikon-apetiseon-tis-agkiras/