Σε εξέλιξη η γαλλική στρατιωτική επέμβαση‏

zum Thema - Franzosische Truppen patrouillieren in Zentralafrikanischer Republik

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Σχετική ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μετά την γαλλική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε χθες στην χώρα με στόχο τον τερματισμό των συρράξεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Για ακόμα μια φορά η Γαλλία παίζει τον «χωροφύλακα» στην Αφρική, σε αντίθεση όμως με το Μαλί που στόχευσε στην αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιδιώκει την προστασία του πληθυσμού από τις σφαγές και την αιματοχυσία μιας εσωτερικής σύγκρουσης ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε γενοκτονία. 200 Γάλλοι στρατιώτες πέρασαν σήμερα τα σύνορα με το γειτονικό Καμερούν για να προστεθούν στο σώμα των 1.000 στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα Μπανγκί.

Μόλις ο ΟΗΕ έδωσε το πράσινο φως, η Γαλλία ξεκίνησε την στρατιωτική επέμβαση, δεν παύει όμως να νοιώθει πολύ «μόνη». Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι περιορίσθηκαν στο ελάχιστο: πολιτική υποστήριξη και μικρή οικονομική και λογιστική βοήθεια. Έτσι για παράδειγμα η Γερμανία έθεσε στη διάθεση της Γαλλίας μεταγωγικά αεροσκάφη για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων στις εστίες κρίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

 

Αφρικανικές λύσεις για αφρικανικά προβλήματα

 

Η ειρωνεία για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι αναγκάσθηκε να παρέμβει την παραμονή της Συνάντησης Κορυφής «Για την ειρήνη στην Αφρική», που ξεκίνησε χθες στο Παρίσι. Συμμετέχουν 40 Αφρικανοί ηγέτες, οι οποίο ομόφωνα χαιρέτησαν τη γαλλική παρέμβαση. Ο Φρανσουά Ολάντ όμως υπογράμμισε ότι επείγει πλέον για την Αφρική να αναλάβει η ίδια την ασφάλειά της, η δε Γαλλία υποσχέθηκε, ότι θα συμβάλλει με την εκπαίδευση 20.000 αφρικανών στρατιωτών ετησίως.
Απαντώντας η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Μάιτε Νκοάνα-Μασαμπάνεμ υπογράμμισε: «Θα πρέπει να συζητήσουμε για να βρούμε αφρικάνικες λύσεις στα αφρικάνικα προβλήματα για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Μαντέλα» . Κάτω από το ανηρτημένο πορτραίτο του «Μαντίμπα», όπως αποκαλούν οι νοτιοαφρικανοί τον Νέλσον Μαντέλα, οι σύνεδροι κράτησαν ενός λεπτού σιγή, όρθιοι με ανυψωμένη τη γροθιά, στη μνήμη του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής.

 

http://www.dw.de/%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7/a-17277750