Πολεμική απομόνωση της Τουρκίας
- Μέση Ανατολή |
- Τουρκία |
- Κύπρος |
- Γεωπολιτική |
- Πολιτική
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Κ. ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ
Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών,
Επικοινωνίας και Πολιτισμού
Παντείου Πανεπιστημίου
Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΒΗΝΕΙ, ΕΝΩ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ
Η περιοχή καίγεται και η κυβέρνηση Αναστασιάδη ασχολείται με το σπουδαίο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού σε έναν κόσμο που βρίσκεται εν καμίνω. Οι Τούρκοι δεν θα πάρουν αυτό που θέλουν στη Μέση Ανατολή και θα της δώσουν την Κύπρο για να ηρεμήσει. Ας μη γίνουμε ιδανικοί αυτόχειρες, προδίδοντας την ιστορία μας, κυρίως όμως καταστρέφοντας το μέλλον των επόμενων γενεών…
Η σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει σε ένα άλλο επίπεδο την προσέγγιση του Άγγλου φιλοσόφου Τόμας Χομπς, που πριν από τριακόσια και πλέον χρόνια θεώρησε, και δικαίως, ότι ο κόσμος είναι άναρχος, δεν υπάρχει καμία παγκόσμια δομή κυριαρχίας και επιβολής του διεθνούς νόμου, αλλά αντιθέτως η υφήλιος διέπεται από το γνωστό «bellum omnium contra omnes» (πόλεμος όλων εναντίον όλων).
Αυτό το αξίωμα επιβεβαιώνεται και τώρα στη Μέση Ανατολή κατά τρόπο δραματικό, όταν η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εισβάλει και με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, η Ρωσία βομβαρδίζει τους ISIS και τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις του Άσαντ, και ταυτόχρονα υποστηρίζει τους Κούρδους και φυσικά το καθεστώς Άσαντ, το Ιράν βρίσκεται με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό της Συρίας υποστηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ, η Χεζμπολάχ, που είναι παλαιστινιακή οργάνωση υποστηριζόμενη από το Ιράν, πολεμά επίσης στο πλευρό του Άσαντ, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τον ISIS και περιμένουν να δουν το ξεκαθάρισμα των συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που αλληλοσπαράσσονται εντός του συριακού εδάφους, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις με τη Γαλλία πλήττουν τους ISIS, είναι παρούσες και συνεχίζουν στοχευμένους βομβαρδισμούς, η Ιορδανία, ο Λίβανος υποδέχονται και περιθάλπουν πρόσφυγες, η Υεμένη και η Λιβύη βρίσκονται σε κατάσταση εσωτερικής εμφύλιας σύγκρουσης με εξωτερικές παρεμβάσεις και αναμείξεις, ενώ τέλος η Αίγυπτος και το Ισραήλ παρακολουθούν την εξέλιξη της τραγωδίας συμμετέχοντας η κάθε χώρα με τον δικό της τρόπο στην κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.
Εκείνο που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως η καρδιά της Μέσης Ανατολής υφίσταται καταστροφικά πλήγματα, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και πολιτισμού, που δεν έχει ξανασυμβεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή, ούτε και με τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους.
Πρέπει να σημειώσουμε πως ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία θέση απ' όπου οποιεσδήποτε αυριανές του κινήσεις θα κρίνουν τη μελλοντική του πορεία στην περιοχή και τις σχέσεις του με τους συμμάχους του είναι η Τουρκία, η οποία εδώ και μερικές μέρες προετοιμάζεται να εισβάλει στη Συρία, που βομβαρδίζει ανηλεώς τους μόνους συμμάχους επί του εδάφους που έχουν οι ΗΠΑ, οι δυτικοί σύμμαχοι, αλλά και η Ρωσία, που είναι οι Κούρδοι. Η Τουρκία βρίσκεται σε απομόνωση και σε συγκρουσιακή αντιπαράθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις της περιοχής και όχι μόνο, πλην της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Ο κύριος Νταβούτογλου, με τα μηδενικά προβλήματα που μας εξήγγειλε, βρίσκεται σε σύγκρουση με το Ιράν, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία του καθεστώτος Άσαντ, με τη Ρωσία, με την οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να έρθει σε πολεμική σύγκρουση, τις τελευταίες μέρες μάλιστα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί πως εξοπλίζουν τους Κούρδους.
Ο αμερικανικός Τύπος, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καταγγέλλει την Τουρκία ως έναν επικίνδυνο και αναξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος δεν υπηρετεί τα συμμαχικά συμφέροντα στην περιοχή, αλλά τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια της ηγεσίας του να εξαλείψουν τον κουρδικό χώρο και να εγκαταστήσουν στη Δαμασκό ένα ισλαμικό σύστημα διακυβέρνησης, σχέδια τα οποία βρίσκονται σε αντίθεση με τους δυτικούς, οι οποίοι πρωτίστως επιδιώκουν να καταστρέψουν κάθε ύπαρξη από το Ισλαμικό Κράτος των ISIS, το οποίο και στηρίζει εμμέσως ή αμέσως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αντιστρατευόμενες τα δυτικά συμφέροντα και σχέδια στην περιοχή.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για την Ελλάδα, γιατί η κλιμάκωση των συγκρούσεων δημιουργεί μερικά εκατομμύρια πρόσφυγες περισσότερα, διευκολύνοντας έτσι τα τουρκικά σχέδια, να στέλλουν σε καθημερινή βάση πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, υπονομεύοντας την ελληνική παρουσία στην Ένωση και αναβαθμίζοντας τη δική τους σχέση με την Ευρώπη, εμφανιζόμενοι οι Τούρκοι ως οι μόνοι ικανοί να φυλάττουν τα ευρωπαϊκά σύνορα επί του εδάφους.
Η φωτιά στη Μέση Ανατολή άναψε και δεν σβήνει, ενώ όλα δείχνουν πως δυναμώνει. Η περιοχή καίγεται και η κυβέρνηση Αναστασιάδη ασχολείται με το σπουδαίο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού σε έναν κόσμο που βρίσκεται εν καμίνω. Η Τουρκία, που είναι και βασικός παράγοντας επίλυσης του προβλήματος, είναι κατά γενικήν ομολογία η πλέον επικίνδυνα επιθετική χώρα, που ακολουθεί μια δική της στρατηγική στήριξης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, χωρίς να έχει σε κανένα επίπεδο συνεργασία με τους δυτικούς, βομβαρδίζει ανηλεώς τους Κούρδους και γενικώς βρίσκεται σε μια διαρκώς επιθετική διάταξη, με στόχο την ικανοποίηση των επεκτατικών επιδιώξεων του νεο-οθωμανικού συστήματος που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει.
Αυτή τη χώρα, που έχει απομονωθεί από συμμάχους και φίλους, και που είναι σε οιονεί επιθετική διάταξη απέναντι σε όλους, επιδιώκουμε εμείς να την κάνουμε μέσω της επίλυσης του Κυπριακού υπό διζωνικούς όρους επικυρίαρχη στο σπίτι μας, και δεν αναλογιζόμαστε πως ούτε οι ΗΠΑ την εμπιστεύονται πλέον, ούτε οι δυτικοί και ευρωπαίοι σύμμαχοί της. Οι μόνοι που τη στηρίζουν είναι οι Σαουδάραβες και οι Καταριανοί. Ας αναλογιστούμε την υστάτη ώρα πού βαδίζουμε, διότι σε τελευταία ανάλυση η φωτιά της Μέσης Ανατολής, εάν προχωρήσουμε σε μια λύση αστάθειας και αβεβαιότητας, εάν θυσιάσουμε το κράτος που έχουμε σήμερα, θα γίνουμε από χώρος σταθερότητας, μέρος της σύγκρουσης και του πολέμου.
Εξόχως αρνητική η χρονική στιγμή
Δεν θα παύσουμε και από αυτή τη στήλη να υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως κάθε διαπραγμάτευση διεξάγεται σε χρονικές στιγμές, πλαίσιο, προϋποθέσεις και όρους που πρέπει να ευνοούν την πλευρά που τις διεξάγει, δηλαδή εμάς, και δεν έχουμε καμία υποχρέωση να πηγαίνουμε στα τυφλά και να εντασσόμαστε σε διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να υπονομεύσει την υπόστασή μας και κυρίως την επιβίωση και το μέλλον του Ελληνισμού τούτης της χώρας. Η χρονική στιγμή που διεξάγεται για την επίλυση του Κυπριακού είναι εξόχως αρνητική για τα συμφέροντά μας, διότι το κλίμα στην περιοχή της φωτιάς και του πολέμου ευνοεί τους ισχυρούς, δηλαδή την Τουρκία, και όχι εμάς. Οι Τούρκοι δεν θα πάρουν αυτό που θέλουν στη Μέση Ανατολή και θα της δώσουν την Κύπρο για να ηρεμήσει. Ας μη γίνουμε ιδανικοί αυτόχειρες, προδίδοντας την ιστορία μας, κυρίως όμως καταστρέφοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.