Πολεμικές έρευνες με λεφτά του Πενταγώνου‏

Nils Naumann / Σταμάτης Ασημένιος

Εκρηκτικές ύλες, αλεξίσφαιρα τζάμια και συστήματα πλοήγησης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα γερμανικών πανεπιστημίων κατά παραγγελία του αμερικανικού στρατού.

Γερμανικά πανεπιστήμια πραγματοποιούν συστηματικά έρευνες κατ` εντολή και με χρηματοδότηση του Πενταγώνου. Στην αποκάλυψη αυτή προέβησαν πριν από μερικές ημέρες γερμανοί δημοσιογράφοι της Süddeutsche Zeitung και του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR. Ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ στα γερμανικά πανεπιστήμια είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος πλοήγησης, το οποίο διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας ακρίδας της ερήμου.

Προσανατολίζεται με βάση τις θέσεις των πλανητών και το φως της Σελήνης. Το πρότζεκτ υλοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ και όπως λέει ο Μπένετικτ Στρουντς, δημοσιογράφος του NDR: «Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι το πρόγραμμα του Μάρμπουργκ. Το Πανεπιστήμιο έλαβε επιχορήγηση ύψους 70 χιλιάδων δολαρίων το 2010 προκειμένου να εξετάσει τα χαρακτηριστικά ενός εντόμου, το οποίο ζει στην έρημο και έχει τη δυνατότητα προσανατολισμού ακόμη και τις νύχτες».

Πρόκειται ξεκάθαρα για έρευνα στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας

Και φυσικά τίθεται το ερώτημα πού εστιάζεται το ενδιαφέρον της πολεμικής αεροπορίας σε ένα τέτοιο πρότζεκτ. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων η αμερικανική πολεμική αεροπορία απάντησε ότι πρόκειται για βασική έρευνα και ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα χρησιμοποιηθεί για πολεμικούς ή για ειρηνικούς σκοπούς. Όπως όμως διευκρινίζει ο Μπένετικτ Στρουντς: «Όπως προέκυψε από την έρευνα, ζητούμενο για τους ερευνητές είναι να διαπιστώσουν εάν τα χαρακτηριστικά της ακρίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μην επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενα βλήματα. Πρόκειται ξεκάθαρα για έρευνα στο πεδίο της πολεμικής βιομηχανίας. Και βεβαίως τίθεται το ερώτημα εάν επιτρέπεται να επενδύονται δημόσιοι πόροι σε πρότζεκτ στοχευμένων ανθρωποκτονιών».

Δέκα εκατομμύρια για γερμανικά πανεπιστήμια

Το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση. Σύμφωνα με στοιχεία του NDR και της Süddeutsche Zeitung, τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκαν 22 γερμανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια διοχετεύθηκαν από τις ΗΠΑ στην πολεμική και «βασική» έρευνα γερμανικών ινστιτούτων. Μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο το 2012 έλαβε από το Πεντάγωνο 470 χιλιάδες δολάρια για την ανάπτυξη εκρηκτικών υλών.

Το Ινστιτούτο Fraunhofer πραγματοποίησε έρευνες για τον αμερικανικό στρατό στα πεδία της κατασκευής θωρακισμένων τζαμιών και εκρηκτικών κεφαλών. Και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σααρμπρίκεν χρηματοδοτήθηκαν με 120 χιλιάδες δολάρια για τη «μαθηματική επεξεργασία γλωσσικών δομών». Οι διοικήσεις των εν λόγω πανεπιστημίων παραδέχθηκαν ότι χρηματοδοτήθηκαν από αμερικανικές πηγές.

Μερικά άλλα πανεπιστήμια, των οποίων το καταστατικό δεν επιτρέπει έρευνα για στρατιωτικούς σκοπούς, προτίμησαν να «βαπτίσουν» τις στρατιωτικές σε «βασικές» έρευνες προκειμένου να παρακάμψουν το νομικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Γερμανών Πρυτάνεων, Χορστ Χίπλερ, απορρίπτει την κριτική που ασκείται στην αποδοχή ερευνητικών αναθέσεων από τις ΗΠΑ σε γερμανικά πανεπιστήμια. «Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να απορρίψει κανείς το υπουργείο Άμυνας μιας συμμάχου χώρας ως εντολέα για τη διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων», τονίζει ο κ. Χίπλερ.

«Προβληματική η έρευνα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού»

Ο γερμανός φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, Γιούργκεν Άλτμαν, βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. «Είναι προβληματική αυτή η πρακτική, διότι η προετοιμασία πολέμων δεν είναι κάτι στο οποίο οφείλει να αφιερωθεί η επιστήμη. Κυρίως οι ΗΠΑ είναι η χώρα εκείνη που κάνει ευρεία χρήση της στρατιωτικής τεχνολογίας στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι η χώρα που διεξάγει επιθετικούς πολέμους, χωρίς να έχει την νομιμοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ιδιαίτερα προβληματική την έρευνα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού», επισημαίνει ο γερμανός πανεπιστημιακός.

Κάπως έτσι σκέφτονται προφανώς και οι συνάδελφοι του κ. Άλτμαν. Για τον λόγο αυτόν απέφυγαν να «διαφημίσουν» τις χρηματοδοτήσεις τους από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανακάλυψαν τα στοιχεία αυτά σε αμερικανικές βάσεις δεδομένων.

Πάντως, οι αποκαλύψεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα της Αριστεράς και οι Πράσινοι κάλεσαν τα πανεπιστήμια να διασφαλίσουν τη διάφανεια όσον αφορά τους λεγόμενους «πόρους από τρίτες πηγές».

http://www.dw.de/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85/a-17256601