Ο Assad μένει, οι Σύριοι φεύγουν…

 

Έλλη Κάτσικα, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, ο οποίος μετρά ήδη περισσότερο από τέσσερα χρόνια (Μάρτιος του 2011), συνεχίζεται ακάθεκτος μεταξύ των δυνάμεων του Προέδρου Assad και των αντικαθεστωτικών με τρομερές συνέπειες για την ευημερία της Συρίας και του λαού της. Η κατάσταση για τη Συρία έχει γίνει ανυπόφορη διότι ο λαός πέρα από τον εμφύλιο έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Το σίγουρο είναι ότι θα αναφέρεται στις μελλοντικές γενιές ως μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας.

Σε συνέντευξή που έδωσε τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Assad στον ρωσικό Τύπο δήλωσε ότι θα δοθεί λύση στη συριακή κρίση μόνο όταν καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Διευκρίνισε ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που το ζητήσει ο ίδιος ο λαός κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ πως αρνούνται να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του για την καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής . Σε πιο πρόσφατη συνέντευξή του στις αρχές Δεκέμβρη στην τσεχική τηλεόραση επανέλαβε ότι όσο έχει την υποστήριξη του συριακού λαού δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του για κανέναν απολύτως λόγο, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή ήταν και η διαφορά μεταξύ αυτού και των ηγετών της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Λιβύης. Σε ερώτηση ποια απόφαση θα άλλαζε από αυτές που έλαβε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων απάντησε ότι εμπιστεύτηκε τα λάθος άτομα εντός και εκτός της Συρίας, κατονομάζοντας ως ένα από αυτά τον πάλαι ποτέ σύμμαχό του, τον Τούρκο Πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan. Ολοκλήρωσε τη συνέντευξη λέγοντας ότι θα επέλθει ειρήνη στη Συρία όταν κράτη όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σταματήσουν να στηρίζουν και να ενισχύουν τους τρομοκράτες .
Η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία έχει ως άμεσο αντίκτυπο χιλιάδες Σύριοι να εγκαταλείπουν καθημερινά τη χώρα και να εισέρχονται σε γειτονικά κράτη, όπως είναι η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία. Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από το 2011 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 4.288.000 εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 2.182.000 πρόσφυγες, στον Λίβανο 1.076.000 στην Ιορδανία 633.000, στο Ιράκ 245.000, στην Αίγυπτο 128.000 και στην Λιβύη 27.000 περίπου πρόσφυγες. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των προσφύγων που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες. Από τον Απρίλιο του 2011 έως και τον Αύγουστο του 2015 οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 689.000 με τον αριθμό να ανέρχεται για το 2014 στις 137.947 αιτήσεις . Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες το 52% των αιτήσεων για άσυλο απευθύνεται στη Σερβία και τη Γερμανία, το 34% στη Σουηδία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία την Αυστρία και την Βουλγαρία, ενώ μόλις το 14% προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη .

 

 

1. https://www.rt.com/news/315482-assad-terrorism-refugees-interview/
2. http://sana.sy/en/?p=63209

 

 

 

 

 

3. http://data.unhcr.org/syrianrefugees/regional.php
4. Ibid