Ιστορική συνάντηση των ηγετών Κίνας και Ταϊβάν: Η πρώτη από το 1949

XI JINPING TAIWAN

HuffPost Greece | Κώστας Μαυραγάνης
Η Κίνα και η Ταϊβάν δεν πρέπει να επιτρέψουν στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν να τους διαχωρίζουν, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στον πρόεδρο της Ταϊβάν, Μα Γινγκ Τζέου, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο πλευρών από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου του 1949.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ταϊβάν – όπου, εν όψει εκλογών, βρίσκεται σε έξαρση το συναίσθημα κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας- τόνισε την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στα συστήματά τους, και υπογράμμισε πως η Ταϊβάν επιθυμεί η Κίνα να χρησιμοποιεί ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών της.

Οι συνομιλίες, σε πολυτελές ξενοδοχείο στην ουδέτερη Σιγκαπούρη, διήρκεσαν λιγότερο από μία ώρα, αλλά θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές από άποψης συμβολισμού, με τους δύο ηγέτες να σφίγγουν τα χέρια και να χαμογελούν μπροστά στις κάμερες. Ο Σι, μιλώντας πρώτος, είπε ότι οι Κινέζοι και στις δύο πλευρές των Στενών της Ταϊβάν έχουν τη σοφία και τη δυνατότητα να λύσουν να δικά τους προβλήματα. «Καμιά δύναμη δεν μπορεί να μας χωρίσει, επειδή είμαστε αδέλφια που συνδεόμαστε από τη σάρκα μας, ακόμα και αν τα κόκαλά μας σπάσουν, είμαστε οικογένεια στην οποία το αίμα νερό δεν γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο Μα είπε ότι σκοπός του είναι η ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν – ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς σεβασμό στη δημοκρατία της Ταϊβάν. «Και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να σέβονται η μία τις αξίες της άλλης και τον τρόπο ζωής, για να διασφαλιστεί το αμοιβαίο όφελος κέρδος στα Στενά» είπε.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα των Κινέζων Εθνικιστών, το Κουομιντάνγκ του Τσιανγκ Κάι Σεκ, αποσύρθηκε στην Ταϊβάν αφού έχασε τον εμφύλιο με τους Κομμουνιστές του Μάο τσε Τουνγκ. Η Λαϊκή Δημοκρατία ουδέποτε απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό της αυτό που θεωρεί «αποσχισθείσα επαρχία».

www.huffingtonpost.gr/2015/11/07/china-taiwan-_n_8498542.html