Η Τουρκία δεν είναι φίλη ούτε του Ισραήλ ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών


Απόδοση-Επιμέλεια: Αριστέα Τσαμαδιά

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων του ISIS στην περιοχή από την Τουρκία πολιτικά και οικονομικά θα παύσει. Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu να ανακοινώνει την παραίτησή του εξαιτίας μιας διαφωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι μάλλον απίθανο ότι θα αλλάξει η τουρκική εξωτερική πολιτική σύντομα.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να χορηγήσει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον όλο και πιο αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος ανέφερε ότι η ναζιστική Γερμανία αποτέλεσε παράδειγμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης που προσπάθησε να δημιουργήσει στη χώρα του. Αναμένουμε μια επικείμενη αποπομπή τουλάχιστον 1.800 μελών της σημερινής ηγεσίας περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού Άμυνας και Ασφαλείας που ήταν κοντά στον απερχόμενο πρωθυπουργό . Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αναμένονται πολλά από τον τουρκικό στρατό για λογαριασμό του Davutoglu.
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι αιτίες για αυτήν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία και τη γεωγραφία της ίδιας της χώρας . Σύμφωνα με τον Αντισυνταγματάρχη Sargis Sangari, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Εγγύς Ανατολής για τη Στρατηγική Εμπλοκή, η Τουρκία εξακολουθεί να βλέπει ως ιστορική ιδιοκτησία της τα εδάφη που κατείχε κάποτε ως τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .
«Αυτά τα σουνιτικά κράτη που εγκαθιδρύθηκαν ως μέρος της συμφωνίας Sykes - Picot θεωρούν την Τουρκία ως ¨μεγάλο αδελφό¨, ως ανταγωνιστή στην περιοχή και στην παγκόσμια σκηνή, ένα μισητό ανταγωνιστή», είπε ο Sangari. «Η Τουρκία θεωρεί τους Άραβες και τους άλλους Σουνίτες περιλαμβανομένων των Κούρδων ως προηγούμενα κτήματά της, που ελέγχουν τώρα το πετρέλαιο και τους πόρους αυτών των εδαφών, ενώ η Τουρκία δεν έχει φυσικούς πόρους εντός των συνόρων της για να επιτρέψει στον εαυτό της να είναι σταθερή και πραγματικά ανεξάρτητη γεωπολιτικά και να ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο την ΕΕ, τις άλλες δυτικές χώρες και τη Ρωσία».
«Εσωτερικά, η Τουρκία έχει ένα πρόβλημα με το λαό της, δεδομένου ότι η κυβέρνηση τους έχει κατηγορηθεί για την απώλεια των εδαφών αυτών και την αδυναμία της να διεκδικήσει εκ νέου την οικονομική, πολιτική και θρησκευτική επιρροή στους ίδιους τους Άραβες τους οποίους κοιτά υποτιμητικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικές κυβερνήσεις στην Τουρκία δεν έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να είναι επιτυχείς, ενώ ο στρατός έχει παίξει ένα δημοφιλή ρόλο στην ιστορία της Τουρκίας», δήλωσε ο Sangari.
Επίσης, δεν βοηθά το γεγονός ότι η Τουρκία βιώνει σήμερα μια σημαντική οικονομική ύφεση. Τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε από την εφημερίδα The Guardian ότι η Τουρκία αναμένεται να χάσει 4,5 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες φέτος, μετά την απαγόρευση στους Ρώσους πολίτες να ταξιδέψουν στη χώρα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ της Τουρκίας, με τους Ρώσους να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών της χώρας. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, «εκατοντάδες ξενοδοχεία, bed-and-breakfast, και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν τεθεί προς πώληση» στην Τουρκία. Αυτό ήρθε ως συνέπεια της κατάρριψης ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από ένα τουρκικό F-16 κατά μήκος των συριακών συνόρων.
«Η γεωργία στην Τουρκία βρίσκεται σε κακή κατάσταση», δήλωσε ο Sangari. Η τροφή που έχει παραχθεί είναι πλέον μια οικονομική απώλεια. Ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Faruk Çelik εκτίησε ότι οι ρωσικές κυρώσεις θα κοστίσουν στην Τουρκία 765 εκατομμυρίων δολάρια ετησίως λόγω της μη δυνατότητας εξαγωγής τους.
Ο Sangari εξήγησε ότι υπάρχει επίσης μια θρησκευτική διάσταση σε αυτή την ιστορική δυσαρέσκεια, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Η Τουρκία θέλει να είναι ο ηγέτης του Ισλάμ, δεδομένου ότι η ίδια πιστεύει ότι είναι ο θεματοφύλακας του Ισλάμ, όπως ο Σουλτάνος ήταν», είπε ο Sangari. «Τώρα, η Σαουδική Αραβία έχει το προβάδισμα του Ισλάμ, έχοντας τη Μέκκα και την Μεδίνα, ενώ είναι μια μεγάλη δύναμη πετρελαίου στην περιοχή».
Είναι εξαιτίας αυτών των θρησκευτικών, ιστορικών και γεωγραφικών πραγματικοτήτων που η Τουρκία ενεργεί σαν νταής στην περιοχή. Η Τουρκία το κάνει για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Αυτό εξηγεί γιατί μερικές φορές δρα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων. Η χρήση των προσφύγων από τη Συρία ως όπλο κατά της Ευρώπης θα γίνει τώρα χειρότερη. Ξεκινώντας από αυτόν το μήνα, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη, σε αντάλλαγμα για την "βοήθεια" της Τουρκίας στην προσπάθεια να σταματήσει τη μεταναστευτική κρίση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η χρήση από την Τουρκία των προσφύγων από τη Συρία ως μια μορφή εκβιασμού εις βάρος της Ευρώπης θα σταματήσει.


«Καθώς το ISIS υποχωρεί, περισσότερα έγγραφα θα αποκαλύψουν λεπτομερέστερα τη σχέση μεταξύ του ISIS και της Τουρκίας, όπως συνέβη όταν με το θάνατο του Abu Sayyaf όταν αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία αγοράζει κλεμμένο πετρέλαιο από το ISIS για 1 δολάριο το βαρέλι, και το μεταπωλούσε στην Ευρώπη για 20 δολάρια το βαρέλι, «δήλωσε ο Sangari».
Η επιδρομή Delta Force για τον Abu Sayyaf έχει βρει την αδιαμφισβήτητη σχέση μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και του Ισλαμικού Κράτους. Το ISIS κερδίζει μέχρι 10 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από την πώληση του πετρελαίου στις μαύρες αγορές, περίπου το τριπλάσιο από αυτό που νομίζαμε.
Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι είναι ένας κακός εταίρος για το ΝΑΤΟ και δεν έχει φερθεί καλύτερα στο Ισραήλ. Το 2013, η Τουρκία γνωστοποίησε στο Ιράν την ταυτότητα δέκα Ιρανών πολιτών, οι οποίοι κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ισραήλ συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν. Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Danny Yatom, περιγράφει το περιστατικό αυτό ως ένα σημαντικό πλήγμα κατά των δυτικών οργανισμών που προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την πιθανή κατασκευή μιας ιρανικής πυρηνικής βόμβας.
Εάν η Τουρκία έχει αποδείξει ότι ακολουθεί πάντα τη λανθασμένη εξωτερική πολιτική και ότι αποτελεί πρόβλημα για τους συμμάχους της, πρέπει το Ισραήλ να αφιερώσει χρόνο, πόρους και άλλες προσπάθειες για την ενίσχυση της σχέσης του με την Τουρκία;
Καθώς το Ισραήλ αγωνίζεται να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, υπό το φως των σημερινών συνθηκών και του ιστορικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, το Ισραήλ πρέπει να εξετάσει τα προβλήματα που βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ σε σχέση με τους δεσμούς τους με την Τουρκία.
Πηγή: thehill.com/blogs/congress-blog/foreign-policy/280501-turkey-no-friend-of-israel-or-the-united-states