Η Άγκυρα προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο στο Ιράκ

 

Μετάφραση-Επιμέλεια : Μαρίνα Γλαντζή,

Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Θα ήλπιζε κανείς ότι ο χρόνος θα βοηθήσει τη νεοσύστατη δημοκρατία του Ιράκ να ωριμάσει. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η χώρα οδεύει προς τις γενικές εκλογές σε ένα πολιτικό τοπίο πιο κατακερματισμένο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2005 και του 2010 και με τη ραγδαία αύξηση της βίας σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί από το 2008.

Ο σημερινός πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι, θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν 30 Απριλίου. Ακόμη και πριν την πρώτη του εκλογή, η Τουρκία πίστευε ότι ήταν μια λανθασμένη επιλογή, υποστηρίζοντας ότι θα προωθούσε περισσότερο την διαίρεση της χώρα πάρα θα βοηθούσε στην επανένωση της. Από τότε που Ο Αλ-Μαλίκι φαίνεται να στέκεται ως πρωτοπόρος για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, η Άγκυρα φαίνεται να προετοιμάζεται για αυτό που αποκαλεί το «χειρότερο σενάριο».

Η τουρκική κυβέρνηση είχε πιέσει πολύ εντατικά και ενεργά εναντίον του Αλ-Μαλίκι την πρώτη φορά που αμφισβήτησε τις εκλογές, κάτι που στο παρελθόν ήταν ανήκουστο για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Ενώ απέτυχε στην προσπάθειά της να αποτρέψει την εκλογή του Αλ-Μαλίκι, εντούτοις διατήρησε διαχειρίσιμες σχέσεις μαζί του, ωστόσο οι σχέσεις είχαν επιδεινωθεί καθώς η Άγκυρα αμφισβητούσε το όλο και περισσότερο αυταρχικό και φανατικό του τρόπο. Η απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο στον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ταρίκ αλ Χασεμί, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο, έκανε ακόμη πιο τεταμένες τις σχέσεις με τον Αλ-Μαλίκι.

Ανεξάρτητα από όλες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της Τουρκίας ότι ακολουθεί μια φανατισμένη εξωτερική πολιτική και τις ενέργειες να εγκρίνουν τη σουνιτική αντιπολίτευση εναντίον του κυρίαρχου καθεστώτος των Αλεβιτών- του Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αισθάνονται δικαιωμένοι με τις πολύ πρώιμες προβλέψεις τους για τον Αλ-Μαλίκι.

Είτε το Ιράκ πρέπει να αλλάξει τον Αλ-Μαλίκι, ή ο ίδιος ο Αλ-Μαλίκι πρέπει να αλλάξει. Άκουσα ένα υψηλά ιστάμενο Τούρκο αξιωματούχο να λέει ότι και οι δύο εκδοχές είναι απίθανο να συμβούν. Ενώ η προσοχή εστιάζεται στη συριακή κρίση, η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στο Ιράκ, η διαδικασία της "επανένταξης" του οποίου θα είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις.

Διαίρεση του Ιράκ θεωρείται από την Τουρκία ως το χειρότερο σενάριο καταστροφής,, καθώς θα οδηγήσει σε έναν σοβαρό γεωπολιτικό σεισμό. Ωστόσο, η ενοποίηση της de facto κατάστασης του Ιράκ, το οποίο είναι ουσιαστικά μια χώρα η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, γίνεται όλο και περισσότερο μια επιλογή για το εγγύς μέλλον.

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το χειρότερο σενάριο, να κάνεις ό, τι μπορείς για να το σταματήσεις από το να συμβεί. Ωστόσο θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για αυτό, σε περίπτωση που δεν μπορείς να το αποτρέψεις. Η διαίρεση του Ιράκ θα είναι μάλλον αιματηρή και ένας υπάλληλος μου είπε ότι "το Βόρειο Ιράκ θα αποτελέσει μια σημαντική ουδέτερη ζώνη μεταξύ ημών και το υπόλοιπο Ιράκ."

Είμαι πεπεισμένος ότι η διαίρεση του Ιράκ δεν αποτελεί επιλογή για την Τουρκία. Όπως και να έχει, έχω την εντύπωση ότι η Άγκυρα όλο και περισσότερο προετοιμάζεται για το σενάριο καταστροφής.

Αν και ο Αl-Maliki δεν αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, η υποχρέωση να σχηματίσει μια συμμαχία και δη, με τους Κούρδους, είναι ένα πιθανό σενάριο που θα ταίριαζε με τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα εξοικειωμένο με το θέμα. Κάθε συμφωνία συνασπισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Εντούτοις οι συνομιλίες συνασπισμού με τους Κούρδους ή άλλες ομάδες αναμένεται να πάρουν μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα του Ιράκ θα αποτελέσει μια διαρκή αιτία «πονοκεφάλων» για την Τουρκία.

http://www.hurriyetdailynews.com/ankara-getting-ready-for-worst-case-scenario-in-iraq.aspx?PageID=238&NID=65143&NewsCatID=412