Δυναμώνουν οι φωνές για έξοδο από το ευρώ στη Φινλανδία

Eλσίνκι
Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο διεξαγωγής στη Φινλανδία δημοψηφίσματος για έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς μια αίτηση με το σχετικό αίτημα συγκέντρωσε τις 50.000 υπογραφές που είναι απαραίτητες για εξεταστεί από το κοινοβούλιο.

Η σχετική συζήτηση θα γίνει στις 28 Απριλίου. Αν και οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η Φινλανδία είναι απίθανο να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση ( το 54% τάσσονται υπέρ της παραμονής), η επιτυχία που γνώρισε η αίτηση έδειξε το υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας των πολιτών για τις επιδόσεις της φινλανδικής οικονομίας, αλλά και τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό.

Άλλωστε, το συγκυβερνών ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, άλλοτε κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, τάχθηκε μέσω υψηλόβαθμου στελέχους του τάχθηκε για πρώτη ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη.

Η τρικομματική κυβέρνηση, την οποία απαρτίζουν επίσης το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, που έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις, επίσημα έχει δεσμευτεί στην παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.

«Ρεαλιστική επιλογή»

Ωστόσο, ο βουλευτής του Κόμματος των Φινλανδών, Κάι Τουρούνεν, υποστήριξε ότι η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα εάν βρισκόταν εκτός ενιαίου νομίσματος, ενώ ινστιτούτο μελετών του κόμματος χαρακτήρισε το Fixit -δηλαδή την έξοδο της Φινλανδίας από την ευρωζώνη- ρεαλιστική επιλογή.

Η φινλανδική οικονομία, έπειτα από μια σειρά οικονομικών σοκ, στα οποία περιλαμβάνονται η ύφεση στη Ρωσία, αλλά και η κακή πορεία της άλλοτε κραταιάς Nokia -θα προχωρήσει σε 1.300 απολύσεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσής της-, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων και δυσκολεύεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Για να αντιμετωπίσει την ύφεση, η κεντροδεξιά φινλανδική κυβέρνηση προωθεί μέτρα λιτότητας και περικοπές των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Όπως είπε ο Κάι Τουρούνεν, «ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξωτερική υποτίμηση, και επομένως όταν η οικονομία χρειάζεται διόρθωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο την εσωτερική υποτίμηση».

Ειδικά για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Τουρούνεν, που είναι πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου της φινλανδικής Βουλής, είπε πως «θα ήταν καλό να διεξαγάγουμε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή στην ευρωζώνη ή την αποχώρηση από αυτήν (...), αλλά χρειάζεται να κατανοήσουμε πλήρως για τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου. Παρ' όλα αυτά, θα ήταν καλύτερη επιλογή η διακοπή της σχέσης μας με το ευρώ».

Αντίστοιχα, η έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο μελετών του κόμματος, χαρακτήρισε την αποχώρηση της Φινλανδίας από την ευρωζώνη «ρεαλιστική επιλογή», προσθέτοντας πως δεν πρέπει να μεγαλοποιούνται οι αρνητικές συνέπειές της.

Ο εκ των συγγραφέων της έκθεσης, Χάικι Κοσκενκίλα, πρώην ανώτατο στέλεχος της κεντρική τράπεζας της χώρας, υποστήριξε ότι «εάν δεν δούμε ουσιαστική ανάκαμψη εντός της ευρωζώνης στη Φινλανδία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, χρειάζεται να το εξετάσουμε σοβαρά».

 

Link:http://www.efsyn.gr/arthro/dynamonoyn-oi-fones-gia-exodo-apo-eyro-sti-finlandia