Διάσκεψη για το κλίμα στη χώρα του άνθρακα‏

Andrea Rönsberg / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Στη Βαρσοβία ξεκινά αύριο η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα. Η Πολωνία όμως, που καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες με άνθρακα, τορπιλίζει σε επίπεδο ΕΕ κάθε προσπάθεια για μια καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Το μήνυμα της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες, ήταν ξεκάθαρο: «Μόνο αν μέχρι το 2020 περιοριστούν σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς». Ο στόχος για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας τέθηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009. Όμως οι χώρες δεν έκαναν από τότε σχεδόν τίποτα για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι πιθανότητες θεαματικής προόδου στην Διάσκεψη που ξεκινά τη Δευτέρα στην πολωνική πρωτεύουσα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ένας από τους λόγους είναι ότι η ΕΕ δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να δώσει το καλό παράδειγμα και να ορίσει φιλόδοξους στόχους για έναν δραστικό περιορισμό ρύπων. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν σχεδόν πετύχει ένα στόχο που είχαν θέσει στο παρελθόν: να μειώσουν μέχρι το 2020 τις εκπομπές ρύπων στα επίπεδα του 1990. Τώρα όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν την ΕΕ να ορίσει ένα νέο, φιλόδοξο στόχο. Χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ταχθεί υπέρ μιας μείωσης 40% μέχρι το 2030. Όμως η Πολωνία, ο οικοδεσπότης της φετινής Διάσκεψης, θέτει εμπόδια.

 

Ελάχιστες ελπίδες για αποτελέσματα

 

Παρά τις πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι μάλλον απίθανο να προκύψουν δεσμευτικές συμφωνίες στη Βαρσοβία. Κι ας ανακοινώνει παντού ο Πολωνός υπουργός Περιβάλλοντος Μαρσίν Κόρολεκ, ο οποίος θα προεδρεύει της Διάσκεψης, ότι θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Ο Κρίστοφ Μπαλς από την οργάνωση Germanwatch θεωρεί ότι η Γερμανία έχει χρέος να βοηθήσει την κατάσταση. Κατά την άποψή του το Βερολίνο θα έπρεπε να προσφέρει στους Πολωνούς κίνητρα για να εγκαταλείψουν την άγονη στάση τους χωρίς να πληγεί το κύρος τους ή να απειληθούν τα συμφέροντά τους σε ζητήματα ασφαλείας: «Οι Πολωνοί θα πρέπει να πειστούν ότι έχουν να κερδίσουν από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την επένδυση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επιπλέον θα πρέπει να δείξουμε στην Πολωνία ότι μια τέτοια ενεργειακή πολιτική δεν αυξάνει την εξάρτηση από τη γειτονική Ρωσία. Η ΕΕ θα πρέπει να εγγυηθεί ότι είναι εφικτή η ενεργειακή επάρκεια στην Πολωνία, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν από τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Κρίστοφ Μπαλτ από την γερμανική οργάνωση.

 

http://www.dw.de/%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1/a-17214875