Αμερικανική ανησυχία για ρωσική υποθαλάσσια “απειλή”

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα
Η παρουσία ρωσικών υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκόσμια έχει προκαλέσει ανησυχίες σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς σύγκρουσης, αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times.

H εφημερίδα αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη κοπής καλωδίου, αλλά η ανησυχία καθρεφτίζει την αυξανόμενη καχυποψία των Αμερικανών και συμμάχων τους ως προς την αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανώτατοι αξιωματικοί του ναυτικού και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν, ανωνύμως, στην εφημερίδα ότι παρακολουθούσαν την σημαντικά αυξημένη δράση των Ρώσων κατά μήκος των γνωστών διαδρομών των καλωδίων, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Βορειοανατολική Ασία και σε ύδατα πλησιέστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο, εξοπλισμένο με δύο αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων, το οποίο έπλεε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ προς την Κούβα, όπου ένα από τα καλώδια καταλήγει υπέργεια κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στον όρμο του Γκουαντάναμο.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του Αμερικανικού ναυτικού, τα καταδυόμενα σκάφη έχουν τη δυνατότητα να κόψουν καλώδια που έχουν καταβυθιστεί χιλιόμετρα μέσα στον πυθμένα της θάλασσας.
Ενώ τα καλώδια κόβονται συχνά από άγκυρες πλοίων ή φυσικές καταστροφές και διορθώνονται γρήγορα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν γιατί οι Ρώσοι φαίνεται να ψάχνουν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και επισκευαστούν, αναφέρει η εφημερίδα.
Πρόσθεσαν δε ότι τα καλώδια μεταφέρουν δεδομένα με οικονομικό αντίκρισμα άνω των 10 τρισ. δολαρίων σε παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθε μέρα και από αυτά εξαρτάται πάνω από 95% των καθημερινών επικοινωνιών, παγκοσμίως.

Πηγή: mignatiou.com/2015/10/amerikaniki-anisichia-gia-rosiki-ipothalassia-apili/