'Ενα ''πληγωμένο'' Ισλαμικό Κράτος είναι ένα επικίνδυνο Ισλαμικό Κράτος

A Wounded Islamic State Is a Dangerous Islamic State

Απόδοση κειμένου/Επιμέλεια: Δανάη Κατσέα- Σαράντου
Foreign Policy, Clint Watts
Xάνοντας εδάφη σε Συρία και Ιράκ, η τρομοκρατική οργάνωση μετατοπίζει τη βίαιη στρατηγική της στο εξωτερικό, για να αποδείξει πως είναι ακόμα ικανή να κερδίσει.Όταν στραγγαλίζεται, ένα ζώο παλεύει άγρια με κλοτσιές και ουρλιάζοντας για να αποφύγει το θάνατο, ελπίζοντας να δημιουργήσει ένα παραθυράκι ευκαιρίας, μέσω του οποίου να επιβιώσει.

Σήμερα, στη Συρία και το Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθίι κάπως να ανασάνει. Πριν από ένα χρόνο, η οργάνωση άκμασε με τις κατακτήσεις του στα πεδία των μαχών, την επιβολή του κράτους της Σαρία, και την προώθηση της δράσης τους στα social media. Αλλά η πίστη στην οργάνωση τώρα χάνεται καθώς φαίνεται να αποτυγχάνουν. Τους τελευταίους μήνες, το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί εδαφικές απώλειες από τις κουρδικές δυνάμεις,απώλεια κορυφαίων διοικητών του, ενώ παρατηρείται μια αύξηση των αποστατών, οι οποίοι σκοτώνουν ακόμα και εσωτερικούς κατασκόπους, ενώ ακόμα υπέστη μια τύπου Edward Snowden κατάρριψη δεδομένων στα αρχεία των ανθρώπινων πόρων τους.
H πρόσφατες επιθέσεις στην Ευρώπη, εάν εξεταστούν από κάποια απόσταση φαίνεται πως αν και φαινομενικά βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ισχυρότερο από ποτέ, ουσιαστικά συμβαίνει το αντίθετο: Η ομάδα χρειάζεται απεγνωσμένα να επιδείξει κάποια σημάδια επιτυχίας για να καλύψει τις απώλειες της και να εμπνεύσει τη διεθνή λαϊκή υποστήριξη. Και δεδομένου ότι οι νίκες είναι πλέον δύσκολες στη Συρία και το Ιράκ, έχουν αρχίσει να τις αναζητούν αλλού. Από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στις Βρυξέλλες, το Ισλαμικό Κράτος έχει αναμφισβήτητα μετακομίσει στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν ως τρομοκράτες χωρίς σύνορα.
Με τον τρόπο αυτό, το Ισλαμικό Κράτος έχει ακολουθήσει το δρόμο του προκατόχου του, ο οποίος εφαρμόζει επίσης σκληρή βία στην κατάκτηση ενός κράτους ώστε να κυβερνάται αυτό από το Ισλάμ - εννοώντας της al- Shabaab στη Σομαλία. Παρόμοια με την πτώση της Shabaab τα τελευταία χρόνια στη Σομαλία, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία έχει ξεκινήσει τη μετάβασή του από μια πιο συμβατική δύναμη που επιδιώκει έδαφος σε μια περιφερειακή και διεθνή τρομοκρατική απειλή που αναζητά απελπισμένα ένα νέο σπίτι για να επιβιώσει. '
'Ετσι, καθώς η Shabaab έχανε εδάφη από τη διεθνή συμμαχία, μετατοπίστηκε προς τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας και τις επιθέσεις-σοκ εναντίον εύκολων στόχων στο Μογκαντίσου, διαπράττοντας περιφερειακές τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω ενός δικτύου από ξένους μαχητές και από θυγατρικές ομάδες στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Τανζανία.
Το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί τώρα μια παρόμοια πορεία, αλλά το διακύβευμα του έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ πιο επιτυχές. Σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Shabaab,οι δυνατότητες για τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και οι πιθανοί τους στόχοι έχει αποδειχθεί πως είναι σχεδόν απεριόριστες. Ο επίδοξος Χαλίφης Abu Bakr al-Baghdadi βρίσκεται στην κορυφή με το μεγαλύτερο, πιο ποικιλόμορφο και άρτια εκπαιδευμένο δίκτυο ξένων μαχητών στην ιστορία της τρομοκρατίας. Περισσότερο από μια ντουζίνα θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους σε τέσσερις ηπείρους, που ενισχύουν αυτό το δίκτυο με τους ήδη εκπαιδευμένους και έμπειρους βετεράνους.
Στην al Queda, πήρε περίπου μια δεκαετία για την επίτευξη δύο μεγάλων επιθέσεων στην Ευρώπη - μια απευθείας επίθεση στο δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου το 2005 και οι εμπνευσμένες βομβιστικές επιθέσεις στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης το 2004. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της al Queda μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Μετά από μια μεμονωμένη επίθεση τον Γενάρη του 2014 στο Charlie Hebdo όπου τη διαδέχθηκε η επίθεση σε ένα σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, το Ισλαμικό Κράτος έκανε τον περασμένο Νοέμβρη το Παρίσι να συρθεί στα γόνατά του. Παλαιότεροι ξένοι μαχητές που συνεργάζονται με τις νέες γενιές τρομοκρατών, διέπραξαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και επιθέσεις με καλάσνικοφ στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, στέλνοντας το σήμα της νίκης μέσω των μηχανών προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους.
Οι δράσεις στο Παρίσι απέδειξαν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των τρομοκρατικών διευκολύνσεων που έχει στην Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος. Ένα ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων μηνών στο Βέλγιο απέφερε τελικά στη σύλληψη και του τελευταίου δράστη του Παρισιού. Αλλά η σύλληψη του, ώθησε στο να γίνει μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, η οποία φαίνεται να ήταν σχεδιασμένη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Και για άλλη μια φορά, οι προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους πολλαπλασίαζαν τις εικόνες των βομβαρδισμών στο αεροδρόμιο και το μετρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσης μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας στην τρομοκρατική οργάνωση την επιτυχία που τόσο ποθούν.
Αλλά εκείνοι που παρομοιάζουν το πρόσφατο κύμα βίας του Ισλαμικού Κράτους ως μετάβαση στο μοντέλο της Al Queda, κάνουν λάθος. Η Al Queda επέλεξε τους στόχους της προσεκτικά, αναζητώντας συμβολισμούς και επιπτώσεις μεγάλης κλίμακας. Η ηγεσία ανέβαινε με αργούς ρυθμούς, ενώ συχνά προσπαθούσαν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων, ενώ χειρίζονταν λιγότερο τους κύκλους των μέσων ενημέρωσης τους - επίσης πάντα ανησυχούσαν για τη λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των μουσουλμανικών μαζών. Η πονηριά, η ταχύτητα, η βία, και η ένταση είναι τα συστατικά της Ευρωπαϊκής κτηνωδίας του Ισλαμικού κράτους. Ενώ οι πολίτες (συμπεριλαμβανομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μουσουλμάνων) μπορεί να τους μισούν για αυτό, οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους τους ευδοκιμήσουν γι'αυτές τις ξεδιάντροπες δράσεις τους. Πρώην ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και μέλη άλλων θυγατρικών ομάδων του, δεν μένουν στην εντυπωσιακή κατάρριψη συμβολικών δυτικών στόχων, όπως είναι οι πρεσβείες ή τα εθνικά ορόσημα. Σχεδιάζουν πιο βιαστικά, επιλέγοντας τοπικούς χώρους που γνωρίζουν προσωπικά: ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που παρακολούθησαν κάποτε ποδόσφαιρο, ένας σταθμός μετρό ή το αεροδρόμιο από που διήλθαν, μια αίθουσα συναυλιών που κρυφά περιφρονούσαν καθώς περνούσαν το δρόμο. Με πολλούς τρόπους το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι είναι το αντίστροφο της Al Queda - γρήγορo, επιθετικό, διάχυτο, και επιτυχημένο.
Η έκταση της παρουσίας του Ισλαμικού κράτους στην Ευρώπη έχει αποδειχθεί αποκαλυπτική για όσους προσπαθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι επιτιθέμενοι στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες αρχικά πήγαν στη Συρία μέσω της Τουρκίας, φαίνεται να εντοπίστηκαν ενδεχομένως στην Ουγγαρία και την Αυστρία, είχαν διασυνδέσεις ή ακόμα και υποστήριξη στη Γερμανία και την Ιταλία, και βρήκαν επαρκές ασφαλές λιμάνι μεταξύ όσων κοινοτήτων της διασποράς στερούνται πολιτικών δικαιωμάτων στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Επίσης, πολύ φασαρία έχει γίνει όσον αφορά ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους διεισδύουν στην Ευρώπη μέσα από τα καραβάνια των προσφύγων, ενώ οι περισσότεροι είναι κάτοχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου που έχουν διασχίσει την ήπειρο απλά αγοράζοντας ένα εισιτήριο ή πληρώνοντας διόδια. Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί μια ευπρόσιτη παιδική χαρά για τη βία του Ισλαμικού Κράτους.
Αντίθετα, οι υπηρεσίες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς ενώ το έργο τους εμποδίζεται και από την ύπαρξη συνόρων καθώς και την ανικανότητα . Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχει αποδειχθεί δύσκολη. Ορισμένες χώρες λειτουργούν με ιδιαίτερη ευφυΐα και δύναμη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνοντας τρομοκρατικές πληροφορίες, ενώ άλλες χώρες επιδιώκουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω της επιβολής τοπικής νομοθεσίας. Κάθε χώρα λειτουργεί με τα δικά της συστήματα συλλογής πληροφοριών και βάσεων δεδομένων που θα μπορούσαν να μοιραστούν πληροφορίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς ασφάλειας, όπως η Europol και η Interpol, κάτω από διαφορετικά πρωτόκολλα. Ο συντονισμός και η επικοινωνία είναι σπάνια και εμποδίζεται, ακόμη και στις καλύτερες περιόδους. Δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρακολουθήσει νεαρούς πολίτες τους τα τελευταία χρόνια, να ταξιδεύουν μακριά για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος , και τώρα συγκλονίζονται από αυτούς τους δεσμευμένους ξένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που επιστρέφουν στην πατρίδα τους κάνοντας επιθέσεις. Ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν το σύνολο των ξένων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ τόσο ψηλά που φτάνουν τους 31.000, με τους 5.000 να προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη. Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τουλάχιστον 800 πολίτες της έχουν πάει για να αγωνιστούν στο πλευρό ισλαμιστών ριζοσπαστών στη συριακή σύγκρουση, και περίπου το ήμισυ από αυτούς έχουν επιστρέψει. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να ανακαλύψει όλα τα πιθανά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν επιστρέψει στη ''φωλιά''. Αλλά η έλλειψη αυτής της ικανότητας δεν εξηγεί και πάλι τις πρόσφατες αποτυχίες της αντιτρομοκρατικής στην Ευρώπης.
Η γαλλική αντιτρομοκρατική, φάνηκε να γνώριζε μερικούς από τους επιτιθέμενους στο Παρίσι εκ των προτέρων, αλλά πιθανότατα δεν είχαν πρόσβαση στην αποτύπωση και το σχεδιασμό τους στο Βέλγιο. Οι Γάλλοι προσέλαβε ομοσπονδιακούς πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και ερευνούν νέα μέσα καταπολέμησης των τρομοκρατών, ενώ το Βέλγιο χρησιμοποιεί μια τοπική προσέγγιση της επιβολής του νόμου. Μεγαλύτερα ευρωπαϊκά έθνη, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εμπειρία και πόρους που προορίζονται για τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής - αλλά οι εξουσίες τους σταματούν στα διεθνή σύνορα. Εν τω μεταξύ, μικρότερα ευρωπαϊκά έθνη - το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Δανία ειδικότερα - σχεδόν ξεκινάνε από το μηδέν. Παλιότερα, είχαν μικρή ανάγκη για ισχυρές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, αλλά ο πόλεμος στη Συρία τους έχει αναγκάσει να τις αναπτύξουν . Τώρα αυτές οι χώρες αποτελούν τις πατρίδες πολλών νεαρών ανδρών που έφυγαν για να βοηθήσουν το Ισλαμικό Κράτος στα πεδία της μάχης, και τώρα επιστρέφουν πίσω φέροντας την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους, την κατάρτιση τους στο πεδίο της μάχης, και μια αποφασιστικότητα να βλάψουν τους άλλους. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερα μέλη για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες που υπόκεινται στο FBI,παράλληλα δαπανά τεράστια ποσά για τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες στη CIA και τον Εθνικό Οργανισμό Ασφάλειας από τις 9/11, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει μια συντονισμένη επιχείρηση ασφάλειας με το απαραίτητο εύρος, την ικανότητα και την εξουσία να εμποδίσουν τη σημερινές δικτυωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ήπειρο. Οι Ευρωπαίοι ερευνητές δεν μπορούν απλά να αποφύγουν τα σύνορα και να εφαρμόσουν τα καταλληλότερα μέσα του ενεργητικού της αντιτρομοκρατικής, όπου είναι απολύτως αναγκαία.
Αλλά ενώ στο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να χαίρονται για την επίθεση των Βρυξελλών, θα χάσουν έδαφος μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς ο συνασπισμός φαίνεται έτοιμος να ξαναπάρει τη Μοσούλη στο Ιράκ και οι Κουρδικές δυνάμεις είναι ικανές να πιέσουν κι άλλο ώστε να πάρουν την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, Raqqa. Για να επιβιώσει, θα πρέπει να αναζητήσει νέους στόχους για τους μαχητές του και νέες επιτυχίες για να διατηρήσει το στίγμα της. Μελλοντικές επιθέσεις στην Ευρώπη δεν είναι πιθανές - είναι βέβαιες. Οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα μπορεί να κατανάλωσαν τα τελευταία απομεινάρια του δικτύου του Παρισιού, αλλά η επιτυχία του Ισλαμικού κράτους σε αυτές τις δύο πόλεις θα εμπνεύσουν νέες τρομοκρατικές ομάδες που ίσως δημιουργηθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Με αρκετές αποτυχίες στην κατοχή των μυστικών υπηρεσιών της, το σύστημα και οι φορείς κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, πρέπει να ανακάμψουν - ανταλλαγή πληροφοριών, ικανοτήτων και γνώσεων - αλλιώς οι πόλεις της Ευρώπης θα είναι και πάλι γεμάτες με το αίμα αθώων.

https://foreignpolicy.com/2016/03/23/a-wounded-islamic-state-is-a-dangerous-islamic-state-brussels-attacks/