Τι κοινό θα μπορούσε να έχει ο Donald Trump, o Kim Jong Un, o Dennis Rodman και το Πεκίνο;

What Donald Trump, Kim Jong Un, Dennis Rodman, and Beijing Could Have in Common

Απόδοση/ Επιμέλεια: Δανάη Κατσέα-Σαράντου
Molly O'Toole, Foreign Policy, 18 Μαϊου 2016
Ο πλέον και επίσημα Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος Donald Trump λέει ότι "σίγουρα" θα μιλήσει στο δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Kim Jong UNn και πως θα χρησιμοποιήσει τις διαπραγματευτικές του ικανότητες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία μαζί του, ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Έχοντας έναν Αμερικανό πρόεδρο να επιχειρεί να ασκήσει άμεσα one-on-one διπλωματικές συνομιλίες με τον άστατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας, θα σηματοδοτήσει μια πραγματικά ριζοσπαστική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία, εδώ και χρόνια, ήταν να απομονώσει σε μεγάλο βαθμό το ''ξεχασμένο βασίλειο΄' λόγω των πυρηνικών προσπαθειών του, καθώς περιστασιακά χρησιμοποιεί τη προσέγγιση του καρότου και του μαστιγίου για να πείσει την Πιονγιάνγκ να αλλάξει πορεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μοναδικός μεγιστάνας ακινήτων έχει υποσχεθεί να αλλάξει την επί δεκαετιών δικομματική πολιτική: Έχει επίσης απειλήσει να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να τραβήξει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενθαρρύνοντας τους γείτονες της Βόρειας Κορέας να εξοπλίζονται με πυρηνικά όπλα αντί αυτού.
Πολλές από αυτές τις προτάσεις έχουν σημάνει συναγερμό σε νομοθέτες, αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες όλων των πολιτικών τάσεων. Όταν πρόκειται για την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών με τον Kim ωστόσο, κάποιοι τάσσονται επιφυλακτικά υπέρ της ιδέας του Trump
Ενώ ο Trump αρνήθηκε να δώσει στο Reuters τις λεπτομέρειες του σχεδίου του για τη Βόρεια Κορέα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν θα διστάσει να δεσμεύσει τον Kim - ή να χρησιμοποιήσει οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας, αν δεν πιέσει την Πιονγκγιάνγκ να ενεργεί πιο υπεύθυνα καθώς και να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των επίμονων προκλήσεων ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.
''Θα ήθελα να μιλήσω μαζί του. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να μιλήσω με τον ίδιο'', δήλωσε ο Trump, συνεχίζοντας, ''Θα ασκούσα μεγάλη πίεση στην Κίνα, επειδή οικονομικά έχουμε τεράστια δύναμη πάνω στην Κίνα. ... Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με μια συνάντηση ή ένα τηλεφώνημα. "
Oμολογουμένως , το Πεκίνο είναι ένα από τους λίγους μεγάλους διπλωματικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της απομονωμένης χώρας. Αλλά στο σημείο που ο Τrump "χρωμάτισε έξω από τις γραμμές" της εξωτερικής πολιτικής σκέψης που θα μπορούσε ίσως να ανοίξει νέους δρόμους προς την πρόοδο, συμφώνησε ένας Κινέζος επίσημος πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συμμετάσχει σε πιο άμεσο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.
"Η Κίνα υποστηρίζει τις απευθείας συνομιλίες και την επικοινωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευεργετικό », δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
Αρκετοί ειδικοί πάνω στη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσαν επίσης πως η άμεση συμπερίληψη του Κιμ θα μπορούσε να είναι παραγωγική, αν και οι περισσότεροι ήταν πολύ επιφυλακτικοί στο να εγκρίνουν ευρύτερης στρατηγικής του Τrump για την εθνική ασφάλεια.
Ο Kelsey Davenport, ο επικεφαλής υπέρ της πολιτικής μη διάδοσης στην Ένωση Ελέγχου Όπλων, είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και κίνητρα που θα τη σταματήσουν - καθώς και να είναι προετοιμασμένη για να επιβάλει αντίποινα, αν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει ακάθεκτη.
"O Trump έχει δίκιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα," δήλωσε ο Davenport στο Foreign Policy σε ένα email την Τετάρτη. "Αλλά αυτό καθ'αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ - ούτε θα απειλήσει την Κίνα με τα οικονομική αντίποινα εάν το Πεκίνο αρνείται να αυξήσει τις πιέσεις στη Βόρεια Κορέα».
Η πολιτική της κυβέρνησης Obama έχει επικεντρωθεί σε ένα μείγμα από δύσκαμπτες κυρώσεις και περιοδικές συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ - αν και κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου - και ομόλογων τους στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Πρόεδρος Barack Obama επέβαλε νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα το Μάρτιο, αφότου διεξήγαγε δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, παραβιάζοντας τις μακροχρόνιες εξαμερείς συνομιλίες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.
"Οι δράσεις αυτές συνδέονται με τη μακροχρόνια δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε μια συνεχή πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας", δήλωσε ο γραμματέας του Λευκού Οίκου, Josh Earnest.
Oι δηλώσει του Trump, επίσης, θυμίζουν τις δηλώσεις ενός άλλου υποψήφιου για την προεδρία: του τότε Γερουσιαστή Βarack Obama κατά τη διάρκεια της πρώτης υποψηφιότητας του με τους Δημοκρατικούς για το Λευκό Οίκο, το 2007.
Σε μια προεδρική συζήτηση στη Νότια Καρολίνα, ένας ερωτών στο YouTube ρώτησε τον Obama αν θα συναντιόταν με τους ηγέτες από το Ιράν, τη Συρία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Βόρειο Κορέα κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του, χωρίς προϋποθέσεις. Εκείνος απάντησε, "Ναι, θα το έκανα."
Η βασική αντίπαλος του Οbama, Χίλαρι Κλίντον, τότε Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, είχε δηλώσει πως η ίδια δεν θα το έκανε. "Δεν θέλω να χρησιμοποιούμαι για προπαγανδιστικούς σκοπούς», είπε.
Η εκστρατεία της επικεντρώθηκε στο ζήτημα της έλλειψης εμπειρίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του πρώτου του χρόνου ως Γερουσιαστής στο Illinois , αποκαλώντας την πολιτική του ως "ανεύθυνη και ειλικρινά αφελή." Το team του Obama αντεπιτέθηκε, ταυτίζοντας την εξωτερική πολιτική της Κλίντον με την εξωτερική πολιτική του τότε- Προέδρου George W. Bush - και τον αποκαλούμενο ''άξονα του κακό του''.
Φυσικά, ο Οbama θα κέρδιζε τότε το χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές και ζήτησε από την Κλίντον να εργαστεί ως η Επίσημη Γραμματέας του κράτους. Βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν και την Κούβα, που τελικά οδήγησαν στην ιστορική πυρηνική συμφωνία του προέδρου με την Τεχεράνη και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Αβάνα.
Η προεδρική εκστρατεία Κλίντον το 2015 αποσύρθηκε από αυτή την στρατηγική την Τετάρτη, επισημαίνοντας τα σχόλια του Trump καθώς και τη συνεχιζόμενη απόδειξη πως ακολουθεί μια «απρόβλεπτη και επικίνδυνη» εξωτερική πολιτική και σημειώνοντας πως προηγουμένως ο Trump είχε επαινέσει τον Kim για την εκτέλεση του θείου του. Ώς πιθανή λοιπόν υποψήφια των Δημοκρατικών, η Κλίντον ετοιμάζεται να αναμετρηθεί πολύ σκληρά με τον Trump στις γενικές εκλογές.
Πέρα από την Κλίντον, άλλοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ομοίως πως η πρόταση τουTrump θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική. Υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μόνο και μόνο από την απελπισία της να θεωρηθεί επιτέλους ως μια σεβαστή δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εν λόγω συνομιλίες θα είναι απλώς μια νίκη για τον Kim, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους βασικούς περιφερειακούς συμμάχους της, όπως η Ιαπωνία και η Νότιο Κορέα.
Η Πρεσβεία της Νοτίου Κορέας δεν έκανε κάποιο σχόλιο από τη στιγμή της δημοσίευσης. Ούτε η ιαπωνική πρεσβεία, ούτε η ιαπωνική αποστολή στη U.N. ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό. Αλλά ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ότι η Βόρεια Κορέα θα έπρεπε πρώτα να αποδείξει την αξία της. "Για να έχουμε ένα ουσιαστικό διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, το πρώτο και σημαντικότερο,είναι να αποδείξει η Βόρεια Κορέα ότι έχει λάβει απτά, συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση της'', δήλωσε ο Su.
Ο Daniel Bob, ένας εμπειρογνώμονας της Ιαπωνίας στο Sasakawa Peace Foundation των ΗΠΑ, δήλωσε πως το Τόκιο πιθανό να θεωρεί τα τελευταία σχόλια του Trump ως ''μια περαιτέρω απόδειξη'' πως δεν αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική και έτσι θέτει σε κίνδυνο και την Βορειοανατολική Ασία.
Ο Bob σημείωσε πως η συζήτηση με τους Βορειοκορεάτες θα μπορούσε "ενδεχομένως" να είναι παραγωγική, αλλά πρόσθεσε, «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα διαπραγματευτούν ποτέ να ''απομακρυνθούν'' από τα πυρηνικά τους, δεδομένου ότι τα βλέπουν ως τη μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλειά τους."
Ο Bruce Bennett, ένας ανώτερος αναλυτής περί άμυνας στο Rand Corp, είπε ότι ενώ απαιτούνται πιο «δημιουργικές» προσεγγίσεις για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, η προσέγγιση τουTrump αντί αυτού θέτει σε κίνδυνο τους στόχους του κράτους: τις διμερείς διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Τουλάχιστον για τη Βόρεια Κορέα, θα της φαίνεται πως είναι ένας συνάδελφος των ΗΠΑ , ενώ θα θεωρούν πως η Νότια Κορέα θα αποτελεί μια κατώτερη χώρα», είπε.
"Είναι ως επί το πλείστον πιθανόν, κάτι τέτοιο να αποβεί αντιπαραγωγικό", συνέχισε ο Bennett. "Ο στόχος τους είναι να πάρουν διεθνή αναγνώριση ως πυρηνική δύναμη, ενώ ο στόχος μας είναι να τους φέρουμε στο σημείο να εξαλείψουν τα πυρηνικά όπλα τους. Έχουν καταστήσει πολύ σαφές ότι δεν έχουν καμία πρόθεση για εξάλειψη των πυρηνικών όπλων τους. Έτσι, η βασική διπλωματία αποτελεί μια λάθος προσέγγιση για οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο. "
O ίδιος ο Trump έχει αποκαλέσει τον Kim ως "μανιακό", αν και εξέφρασε το θαυμασμό του για την ανελέητη κυριαρχία του νεαρού ηγέτη, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια μαζί του." Ίσως το καλύτερο στοίχημα του ως πρεσβευτής θα ήταν ο πρώην σταρ του NBA, Denis Rodman, ο οποίος πυροδότησε τίτλους και άρθρα γεμάτα οργή με την περίεργη επίσκεψη του στη Βόρειο Κορέα για να περάσει λίγο χρόνο με τον Kim, ο οποίος είναι μεγάλος fan του basket.
Όπως επισήμανε ο Bob, "Ο μόνος Αμερικανός που έχει μιλήσει με τον Kim Jong Un είναι o Dennis Rodman, το οποίο λέει πολλά για τη διπλωματική τακτική που θα ακολουθήσει ο Τrump''.

 

http://foreignpolicy.com/2016/05/18/what-donald-trump-kim-jong-un-dennis-rodman-and-beijing-could-have-in-common/